2018. Május 13. 4. NYÍLT NAP - GOMBÁS ÉTELEK KÓSTOLÓJA
Ha szereted a gombát, érdekel a termesztés, szívesen szüretelnél magadnak laskacsokrokat pincéből, ha csak egy jó hétvégi programra vágysz, gyere el hozzánk 2018. május 13-án a 4. Gomba-Party - ra!
Főzőcske, beszélgetés, kirándulás kicsiknek és nagyoknak!
Előzetes bejelentketés: szombat délig: JELENTKEZEM
2017. augusztus
Ahogy ígértem itt a kép a "kincseimről"
2017. május
Ganoderma
Hihetetlen, de igaz! Sokan mondták, hogy lehetetlen, nem fog sikerülni... de a ganodermával oltott rönkökön dudorodnak a kis gomba-kezdemények! Képek hamarosan!
2017. május 14. Gomba-Party NYÍLT NAP
Mézkóstoló, gombás ételek kóstolása, kirándulás, tavaszolás :-)
9:00-17:00-ig
Előzetes bejelentketés: szombat délig: JELENTKEZEM
2017. március
Termőrefordult laska
Kedves Barátaim!
Ezúton értesítek mindenkit: a laskaprojekt termőre fordulása megkezdődött!
Gyönyörű, minőségi, friss gomba vár Rátok!
Hívjatok!
+36-30-491-48-26
2016. november
Újra laska!
A ganoderma átszövetése hosszas folyamat.
Gondoltam, közben megpróbálkozom egy nagyobb adag laskával.
Kibéreltem egy óriás istállót.
2016. Május 15. NYÍLT NAP - GOMBÁS ÉTELEK KÓSTOLÓJA
Ha szereted a gombát, érdekel a termesztés, szívesen szüretelnél magadnak gombát egy pincéből, ha csak egy jó hétvégi programra vágysz, gyere el hozzánk 2016. május 15-én egy Gomba-Party - ra!
Előzetes bejelentketés: péntek délig: JELENTKEZEM
2016. május
Az első laska projekt végeztével (március) nekikezdtem egy következő telepítésnek.
Sajnos ez teljesen befulladt. Különféle gombáim lettek, de egyik sem ehető :-(
Valószínűleg nem vittem elég távol a letermett gombaalapanyagot.
Tanultam az esetből.
Májusban újabb fertőtlenítés után vettem egy mély levegőt, és rendeltem ganoderma csírát.
A rönkön való termesztés mellett döntöttem.
Ehhez beszereztem frissen vágott, keményfa rönköket. Mivel nem találtam a keményfán kívül konkrétabb meghatározást, így különböző alapanyagokat választottam:
CSER
GYERTYÁN
CSERESZNYE
Nem jó módszer:
Jobban kezelhető:
Ez vált be:
2015. szeptember 26. ELSŐ GOMBASZÜRET - Nyílt nap - GOMBAPÖRKÖLT FŐZÉS
Ha szereted a gombát, ha egy jó hétvégi programra vágysz, gyere el hozzánk 2015. szeptember 26-án egy Gomba-Party - ra!
Előzetes bejelentketés: péntek délig: JELENTKEZEM
2015. augusztus laskagomba próbatermesztés
Akkor indulhat a próbaüzem....
Pince kitakarítva, fertőtlenítve.
Laska csíra megérkezett, szalma, forgács már előkészítve.
gombacsíra
Lássunk hozzá!
A fertőtlenített, csírázott alapanyag zsákokba töltése
Két hosszú, dolgos nap után az eredmény:
Várakozás...
Semmi...
Talán valamit rosszul csináltam?
Szeptember 14.
Végre megjelentek az első csokrocskák!!!
Aztán:
Forradalmi újítás az otthoni méhtartásra 2015.08.13.
Szerelj csapot a kaptárra!
És ez nem vicc! Egy méhész család Anderson-ék (apa és fia) kísérletezték ki a módszert, amivel a legmunkaigényesebb, legkényesebb, a szakma iránt érdeklődők körében „legnemszeretettebb” mozzanatát lehet kiküszöbölni a méztermelésnek: a pergetést!
Olyan kaptárt dolgoztak ki, ami speciális belső kialakításának köszönhetően egy csappal szerelhető fel, minek segítségével a méz a méhek bolygatása nélkül, egyszerűen kinyerhetővé válik.

A hagyományos pergetés során a méztérből egyenként ki kell szedni a kereteket, amikben a mézet tartalmazó lép van. Ezeken rendszerint többszáz méh csücsül a kivételkor. A méhész ekkor egy erőteljes mozdulattal lerázza a dolgozókat, ami a méhek vérmérsékletétől függő eredménnyel jár. A méhész feje körül kirajzolódó hatalmas méhfelhő szerencsére a esetek többségében gyorsan visszaszáll a kaptár környékére, de kezdő méhész korában az ember hajlamos, hogy menekülőre fogja ilyenkor.
A méhek a mézet kis konzervekbe zárják, fedővel látják el, mint nagymami a baracklekvárt. Ezt fedelező villák segítségével el kell távolítani, fel kell bontani. A lép ezután mehet a pergetőbe, ahol a centrifugális erő segítségével kinyerik a mézet.
Az immár üres keretek visszakerülnek a kaptárhoz, ahol a méhész a fészket az anyával együtt visszahelyezi a méztérbe. A pergetőből a méz kannákba, majd hordókba kerül.
A "Flow Hive" –nak nevezett rendszer az alkotók elmondása szerint hozzá kívánja segíteni a méztermeléshez mindazokat, akik szakmai tapasztalatok, berendezések híján mégis maguk szeretnék előállítani a mézeskenyérhez valót. Elképzelésük szerint találmányuk a világ méhállományának drasztikus csökkenése elé is gátat vetne.

Flow Hive keret már részben kialakult méhsejteket imitál. A méhek befejezik a sejteket, kitöltik mézzel, majd lezárják a sejteket a szokásos módon.
Amikor a méhész „megnyitja a csapot” a sejtek függőlegesen szétválnak, s a méz így egyszerűen kicsordogál a csövön egy üvegbe.

Amikor az összes méz kifolyt, csak vissza kell kapcsolni a berendezést, így ismét visszaáll a kaptár az eredeti helyére és lehetővé teszi, hogy a méhek újra fel tudják tölteni a sejteket mézzel.

A feltalálók elmondása szerint ez a módszer nem zavarja a méheket sem. A méz ilyetén gyengéd kinyerése után a rendszert vissza kell állítani eredeti formájára, s a méhek folytathatják a termelést.
A rendszer egyenlőre még nem elérhető, s ennek oka az, mi oly sok mindennek gátat vet: a pénzhiány. Egy kezdő vállalkozásokat támogató alapba már több, mint 4 millió dollár gyúlt össze, hogy a találmány utat találjon a célközönség felé.
Ha a tömegtermelés beindul, talán választ kaphatunk azokra a felmerülő kérdésekre is, hogy a szomszéd méhcsaládok milyen véleménnyel lesznek a szabadon csordogáló méz láttán.
Sok sikert a feltalálóknak!
Várjuk a fejleményeket!
forrás: Agroinform.hu