2018. Május 13.   4. NYÍLT NAP - GOMBÁS ÉTELEK KÓSTOLÓJA

 

Ha szereted a gombát, érdekel a termesztés, szívesen szüretelnél magadnak laskacsokrokat  pincéből, ha csak egy jó hétvégi programra vágysz, gyere el hozzánk 2018. május 13-án a 4. Gomba-Party - ra!

 

Főzőcske, beszélgetés, kirándulás kicsiknek és nagyoknak!

 

Előzetes bejelentketés: szombat délig:    JELENTKEZEM

 

2017. augusztus

 
 

Ahogy ígértem itt a kép a "kincseimről"

2017. május

 

Ganoderma

 

Hihetetlen, de igaz! Sokan mondták, hogy lehetetlen, nem fog sikerülni... de a ganodermával oltott rönkökön dudorodnak a kis gomba-kezdemények! Képek hamarosan!

 
 

 

2017. május 14.   Gomba-Party NYÍLT NAP

 

Mézkóstoló, gombás ételek kóstolása, kirándulás, tavaszolás :-) 

9:00-17:00-ig

 
 

Előzetes bejelentketés: szombat délig:    JELENTKEZEM

2017. március

 

Termőrefordult laska

 

Kedves Barátaim!

 

Ezúton értesítek mindenkit: a laskaprojekt termőre fordulása megkezdődött!

Gyönyörű, minőségi, friss gomba vár Rátok!

 

 

Hívjatok!

 

+36-30-491-48-26

 
 
 
 
 

 

 

2016. november

 

Újra laska!

 

A ganoderma átszövetése hosszas folyamat.

Gondoltam, közben megpróbálkozom egy nagyobb adag laskával.

 

Kibéreltem egy óriás istállót.

2016. Május 15.   NYÍLT NAP - GOMBÁS ÉTELEK KÓSTOLÓJA

 

Ha szereted a gombát, érdekel a termesztés, szívesen szüretelnél magadnak gombát egy pincéből, ha csak egy jó hétvégi programra vágysz, gyere el hozzánk 2016. május 15-én egy Gomba-Party - ra!

Előzetes bejelentketés: péntek délig:    JELENTKEZEM

 

2016. május

 

Az első laska projekt végeztével (március) nekikezdtem egy következő telepítésnek.

Sajnos ez teljesen befulladt. Különféle gombáim lettek, de egyik sem ehető :-(

Valószínűleg nem vittem elég távol a letermett gombaalapanyagot.

Tanultam az esetből.

 

Májusban újabb fertőtlenítés után vettem egy mély levegőt, és rendeltem ganoderma csírát.

A rönkön való termesztés mellett döntöttem.

Ehhez beszereztem frissen vágott, keményfa rönköket. Mivel nem találtam a keményfán kívül konkrétabb meghatározást, így különböző alapanyagokat választottam:

CSER

GYERTYÁN

CSERESZNYE

 

Nem jó módszer:

 

Jobban kezelhető:

 
 

Ez vált be:

 
 
 
 
 

2015. szeptember 26.   ELSŐ GOMBASZÜRET - Nyílt nap - GOMBAPÖRKÖLT FŐZÉS

 

Ha szereted a gombát, ha egy jó hétvégi programra vágysz, gyere el hozzánk 2015. szeptember 26-án egy Gomba-Party - ra!

Előzetes bejelentketés: péntek délig:    JELENTKEZEM 

2015. augusztus laskagomba próbatermesztés

 

Akkor indulhat a próbaüzem....

Pince kitakarítva, fertőtlenítve.

Laska csíra megérkezett, szalma, forgács már előkészítve.

gombacsíra                
gombacsíra
 
 
 

Lássunk hozzá!

 
 
                                                                               munka 
A fertőtlenített, csírázott alapanyag zsákokba töltése
 

Két hosszú, dolgos nap után az eredmény:

 
 

Várakozás...

Semmi...

Talán valamit rosszul csináltam?

 
 

Szeptember 14.

Végre megjelentek az első csokrocskák!!!

Aztán: 

 
 
 
 
 

Forradalmi újítás az otthoni méhtartásra 2015.08.13.

 

Szerelj csapot a kaptárra!

 

És ez nem vicc! Egy méhész család Anderson-ék (apa és fia) kísérletezték ki a módszert, amivel a legmunkaigényesebb, legkényesebb, a szakma iránt érdeklődők körében „legnemszeretettebb” mozzanatát lehet kiküszöbölni a méztermelésnek: a pergetést!
Olyan kaptárt dolgoztak ki, ami speciális belső kialakításának köszönhetően egy csappal szerelhető fel, minek segítségével a méz a méhek bolygatása nélkül, egyszerűen kinyerhetővé válik.
 
 
A hagyományos pergetés során a méztérből egyenként ki kell szedni a kereteket, amikben a mézet tartalmazó lép van. Ezeken rendszerint  többszáz méh csücsül a kivételkor. A méhész ekkor egy erőteljes mozdulattal lerázza a dolgozókat, ami a méhek vérmérsékletétől függő eredménnyel jár. A méhész feje körül kirajzolódó hatalmas méhfelhő szerencsére a esetek többségében gyorsan visszaszáll a kaptár környékére, de kezdő méhész korában az ember hajlamos, hogy menekülőre fogja ilyenkor.
A méhek a mézet kis konzervekbe zárják, fedővel látják el, mint nagymami a baracklekvárt. Ezt fedelező villák segítségével el kell távolítani, fel kell bontani. A lép ezután mehet a pergetőbe, ahol  a centrifugális erő segítségével kinyerik a mézet.
Az immár üres keretek visszakerülnek a kaptárhoz, ahol a méhész a fészket az anyával együtt visszahelyezi a méztérbe. A pergetőből a méz kannákba, majd hordókba kerül.
A "Flow Hive" –nak nevezett rendszer az alkotók elmondása szerint hozzá kívánja segíteni a méztermeléshez mindazokat, akik szakmai tapasztalatok, berendezések híján mégis maguk szeretnék előállítani a mézeskenyérhez valót. Elképzelésük szerint találmányuk a világ méhállományának drasztikus csökkenése elé is gátat vetne.
Flow Hive keret már részben kialakult méhsejteket imitál. A méhek befejezik a sejteket, kitöltik mézzel, majd lezárják a sejteket a szokásos módon.
Amikor a méhész „megnyitja a csapot” a sejtek függőlegesen szétválnak, s a méz így egyszerűen kicsordogál a csövön egy üvegbe.
 
Amikor az összes méz kifolyt, csak vissza kell kapcsolni a berendezést, így ismét visszaáll a kaptár az eredeti helyére és lehetővé teszi, hogy a méhek újra fel tudják tölteni a sejteket mézzel.
 
A feltalálók elmondása szerint ez a módszer nem zavarja a méheket sem. A méz ilyetén gyengéd kinyerése után a rendszert vissza kell állítani eredeti formájára, s a méhek folytathatják a termelést.
A rendszer egyenlőre még nem elérhető, s ennek oka az, mi oly sok mindennek gátat vet: a pénzhiány. Egy kezdő vállalkozásokat támogató alapba már több, mint 4 millió dollár gyúlt össze, hogy a találmány utat találjon a célközönség felé.
Ha a  tömegtermelés beindul, talán választ kaphatunk azokra a felmerülő kérdésekre is, hogy a szomszéd méhcsaládok milyen véleménnyel lesznek a szabadon csordogáló méz láttán.

Sok sikert a feltalálóknak!

Várjuk a fejleményeket!

 

forrás: Agroinform.hu